Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: بنای تاریخی حسینیه یا مدرسه شوکتیه با مساحت سه هزار و ۱۷۸ متر مربع در کنار خیابان شهید منتظری بیرجند و در بافت تاریخی این شهر در جوار دیگر بناهای با ارزش تاریخی قرار دارد. این بنا دارای دو در ورودی است و از شاهکارهای معماری به شمار می‌رود که به دستور امیر اسماعیل خان شوکت الملک در سال ۱۳۱۲ برای عزاداری محرم در دو طبقه ساخته شده است و عناصر معماری آن شامل سردر ورودی با ویژگی‌های معماری سنتی، هشتی، دالان، حوض خانه، ایوان، گنبد خانه و حجره‌های اطراف صحن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ورودی این بنا به شکل طاق جناقی دارای تزئینات مقرنس است.دو دالان آن از هشتی جدا شده و یکی به صحن و دیگری به گنبد خانه راه دارد. گنبد خانه در پشت ایوان با شکوه بنا قرار دارد و دارای طاق نماهای تزئینی و تزئینات رسمی بندی است. از ویژگی‌های اصلی معماری این بنا، رعایت خصوصیات معماری سنتی ایرانی در همه اجزای آن است.

سومین مدرسه ایران به سبک جدید

در این بنا بعد از تأسیس مدارس دارالفنون و رشدیه تبریز سومین مدرسه ایران به سبک جدید به نام مدرسه شوکتیه با ابتکار محمد ابراهیم خان شوکت الملک دوم فعالیت آموزشی خود را آغاز کرد و همزمان تا مدت‌های زیادی هم مدرسه بود و هم عزاداری محرم در آن برگزار می‌شد. که از نتایج آن پرورش تعدادی از پدران علم ایران در این مدرسه است.

از این بنای با ارزش تاریخی به عنوان تکیه برای عزاداری ایام محرم قبل و بعد از انقلاب استفاده می شده است. در این بنای تاریخی که با عنوان حسینیه امام رضا (ع) هم یاد می‌شود در ایام محرم و رمضان تعزیه نیز اجرا می‌شود.

در حال حاضر مدرسه حفظ قرآن در طبقه اول این بنا و موزه وقف به عنوان اولین موزه وقف کشور در طبقه دوم آن قرار دارد که در ایام نوروز پذیرای بازدید کنندگان از آن می‌باشد و مسافران و گردشگران با پشت سر گذاشتن چند پله به طبقه دوم می‌رسند که در آن اسناد و مدارک مربوط به مدرسه شوکتیه بیرجند چون نمرات دانش آموزان در درس‌های مختلف، صورت‌های مالی گزارشات اداری و همچنین تعدادی از عکس‌های مربوط به معلمان این مدرسه و دانش آموزان آن در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است.

در بخش دیگری از آن هم اسناد و لوازم مربوط به نیات این موقوفه متعلق وجود دارد که در سال‌های گذشته از آن‌ها در مراسم‌های مختلف به ویژه عزاداری‌ها استفاده می شده است که به همراه عکس‌های از واقفان قدیمی بیرجند در این موزه دیده می‌شوند.

این موزه با همکاری مدیریت میراث فرهنگی بیرجند و توسط اداره اوقاف و امور خیریه بیرجند همزمان با صدمین سال تأسیس مدرسه شوکتیه شهریور ماه ۱۳۸۲ با حضور مسئولان افتتاح شد.

نوروز هر سال مسافران و گردشگرانی که به بیرجند سفر می‌کنند با حضور در بافت تاریخی این شهر از حسینیه امام رضا (ع) یا همان مدرسه شوکتیه دیدن می‌کنند و با حضور در موزه وقف و با مشاهده اسناد و مدارک موجود در آن با مدرسه شوکتیه و موقوفات مربوط به آن آشنا می‌شوند.

یکی از بیرجندی که به همراه خانواده به اینجا آمده است به خبرنگار مهر اظهار می‌کند: آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری بسیاری در مرکز استان وجود دارد که اگر هر یک از آن‌ها در استان‌های دیگر کشور بود مسئولان به بهترین شکل برای معرفی و بازدید از این آثار برنامه‌ریزی می‌کردند.

مشکلات موجود

رضایی با اشاره به اینکه مدرسه شوکتیه نشانگر فرهنگ این خطه کویری است، اضافه کرد: مردم فقط در ایام نوروز می‌توانند از آن بازدید کنند و در دیگر روزهای سال در این بنای تاریخی بسته است و اکنون هم که افراد می‌توانند از این مدرسه و موزه بازدید کنند متأسفانه گرد و غبار گذشت ایام بر روی اشیا و اسناد موجود در آن وجود دارد که ای‌کاش برای بازدید مسافران نوروزی گرد و غبار آن‌ها گرفته می‌شد.

یکی دیگر از مسافران نوروز هم گفت: در این چند روزی که در بیرجند هستیم از تعدادی از آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری آنکه کمتر برای دیگران معرفی شده‌اند بازدید کردیم که هر یک از آنها مانند مدرسه شوکتیه نشانگر فرهنگ این منطقه و معماری آن است که کمتر در نقاط دیگر کشور می‌توان مانند آن را پیدا کرد.

به گفته امیری مسئولان خراسان جنوبی می‌توانستند با تهیه بروشورهای درباره آثار تاریخی و گردشگری و موزه‌های متعدد موجود در خراسان جنوبی از جمله موزه وقف برای معرفی هر چه بهتر آن‌ها اقدام کنند که امسال خبری از آن نمی‌باشد.

بازدید هزار و ۵۰۰ گردشگر

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی در گفتگو با مهر با اعلام اینکه تا روز دوشنبه هشتم فروردین ۱۴۰۱ از حسینیه و موزه وقف به عنوان اولین موزه وقف کشور هزار و ۵۰۰ نفر گردشگر بازدید کرده‌اند، گفت: با توجه به اینکه این بنا دارای نیات مختلفی است امکان اینکه در همه فصول سال مسافران و گردشگران بتوانند از موزه وقف بازدید کنند، وجود ندارد اما اگر به شکل گروهی تعدادی از افراد بخواهند از آن دیدن کنند با هماهنگی اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان بیرجند امکان انجام آن وجود دارد.

حجت الاسلام پرویز بخشی پور با اشاره به اینکه اجناس و لوازم موجود در موزه وقف متعلق به خود این موقوفه است، تصریح کرد: با توجه به اینکه لوازم دیگری متعلق به این موقوفه در اختیار داریم درخواست گسترش موزه در ضلع دیگر این بنا را به اداره کل میراث فرهنگی استان ارائه کرده‌ایم که تا این لحظه مجوزی در این خصوص به ما داده نشده است.

به گفته وی از آن جایی که تعدادی از حافظان قرآن در طول سال در این مکان مشغول حفظ قرآن می‌باشند که باید در یک سال حافظ قرآن شوند و این کار نیاز به آرامش خاصی دارد امکان بازدید گردشگران از حسینیه امام رضا (ع) در طول سال وجود ندارد.

وی ادامه داد: اما با برنامه‌ریزی مناسب و با همکاری مدیر مدرسه حفظ قرآن و اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان بیرجند می‌توان راه‌حلی برای باز بودن آن در روزهای جمعه پیدا کرد تا از این طریق همشهریان و گردشگران و مسافران بتوانند در روزهای جمعه هر هفته از آن بازدید کنند.

کد خبر 5455302

منبع: مهر

کلیدواژه: میراث فرهنگی خراسان جنوبی بیرجند نوروز ۱۴۰۰ مسافران نوروزی بوشهر ویروس کرونا گردشگری کرمانشاه نوروز سفرهای نوروزی سانحه تصادف آمار کرونا خطبه های نماز جمعه اردوهای راهیان نور گرگان نوروز 1401 اوقاف و امور خیریه حسینیه امام رضا مدرسه شوکتیه بازدید کنند موزه وقف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۶۹۲۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با قدم زدن در خانه تاریخی زینت الملک قوامی به تاریخ سفر کنید + فیلم

شهر شیراز در استان فارس واقع شده است. هر ساله گردشگران بسیاری از این شهر مهد فرهنگ و هنر بازدید می‌کنند. خانه زینت الملک قوامی نیز یکی از همین اماکن زیبا و گردشگری شیراز است و از جمله زیباترین و مشهورترین خانه‌های تاریخی است که هر سال گردشگران بسیاری از آن دیدن می‌کنند؛ خانه‌ای که قدمت آن به دوره قاجار بازمی‌گردد.

شهروندخبرنگار نا فیلمی را به نمایش گذاشت که مشاهده می‌کنید.

منبع: شهروندخبرنگار - فارس

بیشتر بخوانید:

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری قزوین در آستانه نوروز + تصاویر

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی   کد ویدیو دانلود فیلم اصلی   کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

برای یادگیری اصول تصویربرداری خبری به صفحه «آموزش تصویربرداری برای شهروندخبرنگاران» مراجعه کنید

 

باشگاه خبرنگاران جوان شهروند خبرنگار شهروند خبرنگار

دیگر خبرها

  • تکیه خاتون‌آبادی، نقش جهانی کوچک در دل تخت فولاد
  • نخستین مسجد اسلام گسترش می‌یابد
  • بازدید رایگان از موزه‌ها برای معلم‌ها و استادان
  • بازدید رایگان از موزه ها برای معلم ها و استادان دانشگاه
  • بازدید رایگان معلمان و اساتید از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی
  • بازدید رایگان از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی برای معلمان و استادان
  • با قدم زدن در خانه تاریخی زینت الملک قوامی به تاریخ سفر کنید + فیلم
  • زریبار؛ بزرگترین دریاچه آب شیرین جهان، پذیرای گردشگران + فیلم
  • آغاز تجهیز بزرگترین مدرسه اتیسم کشور به نیروگاه خورشیدی
  • اقتدار جمهوری اسلامی تکیه گاهی برای آزادی خواهان جهان است